Sunday, April 17, 2011

Sukanya hati dapat Makan Soto Mak Masak..

Assalamualaikum...
Salam semua.. bertemu lagi.... hari ni, zu heppy sangat!!!..mana x nye... masa zu kat opis ptg tadi, zur dapat panggilan dari adik..tapi Zur xdapat nak jawab.. tapi selalunya, kalau adik zur, si Atun yang call nk dekat kul 5ptg ,Zur rasa mesti dia nak zur tapau makanan kat HOTMAS tu, xpun pesan nescafe ais kawww kt ctu.. so.. Zur pun call Atun semulaa...tapi tekaan Zur meleset... bile zur call si Atun ni... Atun kata.... Kakak, mak kata xpayah beli apa2..hari ni mak masak SOTO....!!!!!!!!!!!
WWWOOOWWWW...mak masak soto.dengan nada yang terkejut.... dah lama, Zur x rasa mak masak Soto.. selalu Zur yang masak.... dah bosan rasa soto yang Zu masak.....Tapi air tangan ibu, membuatkan Soto tu lebih sedap... Terima kasih Mak... eemmm sedappp sangat.. budak2 sekarang kata... sedaaappp gileeeeeeeeerrrr..hehehhehe... Mak tau Zur x berapa makan Nasi Impit, so Mak celurkan Koey Teow sekali.. aduhhh sedap... ni dok sambil taip pun rasa kecur air liur jaaa.. xpe jap lagi.. 2nd round lak laaa..eeemmmm....Sukanya Hati Zur dapat Makan Soto Mak Masak...
Sempat jugak, Zur Snap Pic Soto ni, tapi ni Zur hidangkan untuk Abah..
Kasi letak..sambal kicap.. banyak sikit..pehhh..sedappp..

Saturday, April 16, 2011

Kuih Seri Muka dan Popia Goreng

Salam Semua...
Bertemu lagi kite di N3 baru Cik Zur ni... hari ni, zur agak bz... pagi tadi pkul 4 lebih dah bangun nak tolong mak siapkan tempahan kuih muih dan minuman pagi untuk Kursus Kad Hijau BDSP...,semalam dah siapkan bahan2 untuk wat popia goreng dengan wat Kuih Seri Muka...Zur nye keje siap awal....Keje potong memotong sayur-sayuran n buat sambal manis untuk filling popia...Bila dah habis awal, kenala temankan mak Zur kat dapur, sementara dok teman mak, sempat jgak laa buatkan filling untuk cheese tart....lagipun lebihan pastry tart yang adik Zur wat ari tu banyak.. jadi Zur  buat je laa filling nyee....Kul 12.30 malam siap semua....lepas tu baru zur ZZZZZZzzzzZZZZZ.... 

Kuih Seri Muka @ Pulut Sekaya
Kuih Seri Muka @ Pulut Sekaya siap dipotong dan diletakkan ke dalam Tray
Popia Goreng istimewa siap filling sambal manis berkacang dalam tu..
Siap untuk dihantar.

Friday, April 15, 2011

Dapat Award


Salam Semua....


Zur nak ucapkan ribuan terima kasih kat akak Noorsafone coz kasi award ni kat zur.. zur ni pun bukan reti bab2 award ni.. Saya budak baru belajar, baru lagi dalam ber"blogging ni....sebelum ni pun ada dapat award dari Wanieyra dengan  chikadakbiru tapi xtau nak ambik macam ni.. nie kire mcam try n error laa kot2 menjadi..hehehhe.. apa2 pun Zur doakan hubungan zur ngan kawan2 blog ni berterusan... Amin...

Thursday, April 14, 2011

Acar Buah Jiranku

Salam ,bertemu kite di N3 yang baru...
Baru-baru ni aku aku ada tolong kawanku tempah acar buah.katanya warga emas  di Pusat Jagaan Warga Tua teringin nak makan acar buah jiranku ni.Jiran aku ni, pandai betul buat acar buah.. cukup serba serbi rasanya.. memang sedap, yang boleh diorang buat tempahan ni bermula pada tahun lepas la.. aku tempah acar buah dalam RM 150.00, then aku packing dalam bekas plastik kecil untuk aku kasikan kat kengkawan kat ofis n boss aku, kawan2 adik aku dengan kawan2 abahku... bila diorang dah mula rasa..emm mula laa ada mintak tolong aku pesankan....sampai xmenang tangan Jiranku nak buat masa tu....Setakat ni, acar yang penah aku makan, acar buah jiranku inilah yang paling sedap....makan dengan nasi panas dengan acar pun dah cukup..xpayah lauk lain.eeemmm sdappp....
Acar yang telah siap di "packing"
Banyak bahan-bahannya
Makan dengan Nasi panas sedapnya.....

Wednesday, April 13, 2011

Puding Jagung

Salam semua....
Rasa lapar nak makan puding jagung lakk.. yang baru dikeluarkan dalam peti sejukk..eeemmm yummy....dah lama xbuat  puding jagung..yang selalu aku makan diorng xletak pun isi jagung..just guna krim jagung ja.... tapi ok laa janji ada puding jagung... dulu mase aku keje takaful ikhlas..ade sorang adik ni, pandai tul wat puding jagung, dia ade kasi aku resipi puding tu, tapi al maklumlaa,, mase tu muda remaja lagi, xlayan sangat bab masak2 ni... dulu aku mmg gemar ambik resipi dari kawan2 ni, tapi nk buatnyaa, hampehhh.. malas sungguh.. tp bila di ingat2 balik nyesal xsimpan elok2 resipi tul.. btul2 sedap....Tapi alhamdulillah, dapat jugak aku resipi puding jagung yang best..walaupun bukan dari adik yati.. bukan susah pun, senang aje.cuma perlukan kerajinan sahaja..hehehhehe...Mak dengan Abah suka sangat...

Dah lama aku buat puding jagung ni, baru dapat upload..cuma hari ni tetiba rasa lapo nak makan puding jagung sejuk2 ni....sedapnya...bila kerajinan aku ni nak datang ni... makin terserlah kemalasan aku sekarang ni... 

Di Sini aku sertakan resipi puding jagung 

1 tin Krim Jagung
1 Tin isi Jagung
1 Tin susu Cair
8 camca besar tepung kastard, bancuh dengan air dahulu
Gula 1/2 cawan

Cara-caranya mudah sangat, campurkan kesemua bahan di atas ke dalam kuali atau pun periuk, kacaukan dengan api yang perlahan...sehingga adunan menjadi kental dan tepung menjadi masak... setelah siap letakkan ke dalam acuan yang anda suka.


Setelah diletakkan ke dalam acuan, tunggu sehingga sejuk, baru masukkan ke dalam peti sejuk.
Konon nak kreatif laa.. xdelaa kreatif sangat, tapi rasa sedap jugak, aku lapiskan puding jagung di bawah, atasnya aku tambah Jelly Blueberry dengan Nata + Buah-buahan Koktail...

Sunday, April 10, 2011

Cheese Tart Lagi

Salam...
Walaupun hari sabtu tu sbuk dengan tempahan, tapi masih ade mase untuk aku siapkan Cheese tart untuk adik dan bakal adik ipar...eemmm keje aku xbyk, aku hanya wat doh untuk kulit tart n filling cheese je... yang lain aku serahkan kat adik lelaki aku dgn bakal adik ipar aku tu.. hehhehe sudah semestinya, diorng kena decorate sendri cheese tart tu.. aku just bagi guideline je... hehehhe konon mcm master chef lakk.. tgok anak buah yang sedang buat keje di dapur..hehehehhe..jangan marah naaa.....macam2 design diorang buat..hahahhaha... ada yg cantik.. ade yang..hehehhehehe.....kurang cantik... biaselaaa orang baru pertama kali buat...tambah2 adik laki aku yang buat.. emmmm mcm2 dia buat kat cheese tart tu.....dia kata dia buat lawa.. bole laaaa..sebagai semangat untuk buat lagi cheese tart...diorang wat  oreo cheese tart, blueberry cheese tart n strawberry cheese tart..
Pelbagai Jenis Cheese Tart
Macam2 decoration diorang wat..hehhehe maklumlaa.. dah nk tengah malam.. mata dah ngantuk..tapi semangat kuat utk teruskan wat tart ni..hahahahah
Oreo , Blueberry N Strawbeey Cheese Tart

Tempahan Kuih Lagi...

Salam.....
Pada 9 April 2011, aku sekali lagi menerima tempahan kuih muih..sabtu yang agak memenatkan...tapi amat berbaloi2 ...Alhamdulillah, rezeki kami lagi, nasib baik hari tu, adikku dgn bakal adik ipar aku ada untuk membantuku, xdelaa aku kelam kabut sngt.. hari sabtu tu aku kena siapkan tempahan untuk minum pagi dan minum petang...


Menu Pagi
1.Kuih Ketayap
2.Popia
3.Karipap


Kuih Ketayap
Popia
Karipap


Menu Minum Petang
1.Kuih Cara
2.Cucur Badak
3.Kuih Kacang
Kuih Cara
Kuih Kacang dan Cucur Badak.

Terima Kasih buat adik n bakal adik ipar aku, coz bantu aku mase tu.. cbuk tul kite kan..hehehhee..


Friday, April 8, 2011

Kenangan Di SKBL

Salam Semua...
Tetiba aku teringat pada bekas murid-muridku di Sek.Keb.Bumbong Lima..Teringat sangat2...masa tu aku bekerja di Sime Darby Berhad sbg Corporate Social Responsibilty Exec, aku terlibat dalam projek Smart School di bawah koridor Utara, diorang attach aku kat SKBL,kire tugas aku kat school tu mcam cikgu jugak laa..aku ngajar murid2 yang betul2 ade masalah pembelajaran, langsung xtahu membaca, mengira dan mengenal huruf...semua subject aku ajar... pada permulaan aku hanya ngajar 5 orang murid2tahun 1 yang paling bermasalah,.kemudian ditambah plak dengan 5 pelajar tahun 3 yang bermasalah.. susah betul nak ngajar diorng & diorng nak belajar semua ni.. baru aku tahu bukan senang untuk menjadi seorang guru...tapi segala usaha menjadi berbaloi, apabila apa yang aku ajar mulai membuahkan hasil, diorng dah mula boleh membaca... Tapi kena tahan jgak la dengan perangai diorang, mcm2 telatah diorang, dipeluk, diciumnya aku, iyelaa, baru berusia 7 tahun, manja lagi... tu xmasuk yang hyperactive...sampai jenuh aku nak ngejar diorang..tapi sekarang aku merindui saat itu... lama betul aku meninggalkan skbl..terlalu banyak kenangan aku dengan murid2 serta guru di skbl.. diorang paggil aku Cikgu Zu.. rasa berbangga pegang title cikgu tu..... since kite dah penah jadi guru...sampai bile2 anak murid akan pggil cikgu...Dalam Facebook aku, penuh dengan anak murid aku, yang masih ingtkan aku, walaupun aku dah lama meninggalkan skbl...rasa bangga pun ada...Ada sorang anak murid aku ni, siap kata kat aku, cikgu dtg la balik kt skbl.. rindu sngt kt cikgu...aku kata dkat dia,kan ade cikgu sime darby yang lain... dia kata xsama ngan cikgu.. aduhhh.. rasa bangga ada.. rasa sedey xdapat bersama pun ada...Aku rindukan saat2 ketika di SKBL...tapi apakan daya, bukan rezeki aku untuk tinggal lama di sana...aku sentiasa teringat kenangan ku bersama murid2..tahun 1CEMERLANG,1BESTARI, 2 CEMERLANG, 2 BESTARI, 3CEMERLANG, 3 BESTARI,4 CEMERLANG,4 BESTARI....Sampai la ke tahun 6.... teringat aku mase ngajar murid-murid tahun 3 cemerlang,, nakal betul diorng...biasalaaa..budak2 bising xtau nak kata la..sampai laa aku dok diam aje.. bila aku dok diam aje.. trus diorng diam,, pastu dtg seorang murid kata kat aku, cikgu marah ka? cikgu merajuk ka?kami mintak maaf cikgu... ni Kimi punyer pasal laa sampai cikgu marah....diorang siap pakat nak pujuk aku.. sampai aku punyer pencilcase pun nak angkat letak kat bilik guru...kadang2 bila aku teringat balik, moment2 tu, terasa kerinduaan ku pada alam persekolahan di SKBL....terlalu bnyk kenangan ku di sana...aku rindukan SEKOLAH KEBANGSAAN BUMBONG LIMA,KEPALA BATAS.

Anak2 murid tahun 1 Cemerlang...Cikgu rindukan kamu...dah 5 tahun cikgu tinggalkan kamu semua

Diorang pantang kata nk tangkap gmbar... mcm2 aksi yang diorng nk buat..hehehhe
Ni fami... antara 5 orang pelajar tahun 1 yang aku berikan penumpuan khas...
Ni sorang lagi, anak murid ku, namanya Atikah...aku sayang sangat kat dia,,sepatutnya, xleh laa ada perasaan pilih kasih ..tapi sayang aku kat dia sampai ke hari ni.. nakal dia..aduhh..xtau nak kata laaa..tapi yang buat tersentuh setiap kali aku dengan 5 orang murid tahun 1 ni, dia akan cium aku..peluk aku..lompat atas aku..manja betul dia..teringat aku kat dia.. bila aku dapat tau, dia dapat membaca dgn menulis, air mataku mengalir tanpa ku sedari...Perasaan yang sngt indah pada masa tu.
Peace No war
Masa ni, bawak murid2 tahun 6 tahun 2007 melawat sekitar Kl..bagi diorang rasa seronok..yang Cun tu teacher rozita, merangkap best frenz aku mase kat Bumbong Lima.. byk cite yang kami share bersama...Thanks Kak ita....sudi share masalah bersama...

KENANGAN DI SKBL,KEPALA BATAS,PULAU PINANG

Nota: Nasib baiklah adik aku simpan semua picture dalam Folder D... kalo x, berkubur lah kenangan ku di SKBL.

Monday, April 4, 2011

Sambal Terung dan Sup Campur


Salam Semua..
Ini satu lagi menu kegemaran kami sekeluarga, suka betul makan sambal  Terung , mudah aje resipi ni, kena ada cili kering+bawang merah+bawang putih+sedikit belacan+ terung+udang kering+udang basah+garam+gula... aduii sedap sangat, tambahan pula makan terung Fresh dari ladang Bengkel Daya Sungai Petani, Terung ni manis sangat ... pantang ada terung yang nk tumbuh, dah siap pesan kt penyelia kt nurseri...kalo beli ja terung , menunya sudah semestinya sambal terung ataupun aku bakar terung tu dekat api, n then cicah air asam..uiiii sedapnyeee....




Ni lagi satu menu wajib..hahahaha... makanan untuk orang yang dalam percubaan untuk mendietkan diri...sudah tentu Sup sayur..tapi kena variasikan jgak, sup sayur ni..kalo setiap hari hentam sup yang sama jaa..jenuh jemuu....

HAHAHAHAHHA,,,siap hidangkan dalam periuk lagi..lagi sedap dinikmati panas2..tambahkan extra su'unn..makan lakk sup tu dengan sambal kicap sotonyee..masyukk.....

Kuih Muih Sejuk Beku

Salam Semua...
Kesibukan melanda dalam 2 minggu ni, sbuk memasarkan produk kuih muih sejuk beku ibuku....serta cbuk menolong ibuku menyiapkan tempahan kuih muih sepanjang minggu tersebut....makin murah rezeki kami ..Alhamdulillah...Kepada sesiapa di sekitar Sungai Petani ingin membuat tempahan kuih muih serta ingin memesan kuih muih sejuk beku,anda boleh lah menghubungi zu ditalian 019-4771408 atau emailkan ke zircon_aanz@yahoo.com....

Antara Sejuk Beku yang kami pasarkan:

1. Kuih Kasturi(cucur kacang)
2. Cucur Badak
3. Onde-Onde
4. Karipap Ayam
5. Karipap Daging
6. Karipap Sardin
7. Popia

Cucur Badak
Kuih Kasturi(cucur kacang)
RM 3.00 - 10 biji
Karipap ayam, daging, sardin dan samosa

Sunday, April 3, 2011

Rezeki Di Hari Kempen Pendaftaran OKU, Pesta Jualan Makanan & Produk PDK Kuala Muda

Salam semua....
Macam lama aje aku xupdate blogku ni.. kosong jeee...xde N3 yang baru...sibuk sangat minggu lepas, ni pun ku cuba luangkan masaku sedaya upaya.... Penat semalam meniaga di booth sempena Hari OKU anjuran Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri Kedah xhabis2 lagi...Pada hari sabtu(2 April 2011),kire semalam lah, aku dengan Puan Sharifah Noor Azimah, atau nama mesranya Kak Pah@ nama Manjenyee kak Inat..hehehhehe jgn marah kak pah,,kami turut serta dalam menjual secara kecil-kecilan di booth sempena Kempen Pendaftaran OKU, Pesta Jualan Makanan & Produk PDK Kuala Muda...Alhamdulillah, semua berjalan dengan lancar serta habis jualan kami berdua... Pesta jualan  makanan tersebut, bermula dari pukul 8 pg sampailah pukul 6 ptg... tapi rezeki kami murah sgt, belum sampai 12 tghhri, hasil jualan kami habis didagangkan...aku dengan kak pah,  wat ckit aje.. xbrani nak buat byk2..Al maklumlah sekrang ni musim ujan kat belah utara ni.. tapi permintaan diluar jangkaan, makanan yang kami jual habis,,ramai sangat pelanggan kami...Menu yang kami buat masa hari tu, Aku buat bihun soto, Kuih-muih seperti cucur badak, kuih kasturi, seri muka, onde-onde serta karipap, xlupa jgak, muffin bluberry dan strawbery...Kak pah plak siapkan Puding Koktail, sedap puding koktail kak pah.... Terima kasih tak terhingga buat kak pah dengan anak perempuannya yang comel giler, Aina, kerana sudi menolongku, ketika menangani pelanggan,,, aku seronok tgok Aina, walaupun masih kecik, ciri2 seorang usahawan telah wujud dalam dirinya.. hehehehh.. Si Aina ni, rajin tulll..bila aku letakkan bihun dalam mangkuk, die tolong letakkan rencah2 soto n siap letakkan kuah..semangat betul dia niaga...thanks ye kak pah n my sweetty Aina coz tlng cik zu..nanti kite niaga lagi...Niaga xdela ambik masa lama sangat, tpi penatnye lebih...tapi penat2 pun best sngt...Kak Pah sayang, lain kali kite join event lagi k....Penat pun best, Tapi yang paling terharu, kerana janji kak pah padaku, die sanggup balik kampung jap jee...semata-mata kerana janji .. terima kasih kak pah....
Nie la kak Pah dengan My Swetty Aina..thanks a lot both of you...love u
Jualan kami serta Produk2 Bengkel Daya
Bihun Soto serta Kuih Muih
muffin blueberry

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...