Salam semua......
Atas permintaan atun, Zu telah siapkan Lasagna Khas untuk sahabatnya, Mai.... sebagai membalas bekas yg cik Mai dah kasi.. TQ mai...
Atas permintaan atun, Zu telah siapkan Lasagna Khas untuk sahabatnya, Mai.... sebagai membalas bekas yg cik Mai dah kasi.. TQ mai...
Lasagna yang siap untuk dimasukkan ke dalam oven, dan untuk difrozenkan di dalm fridge..
resipi ni zu olah sendiri...
Pasta Lasagna
Sos Daging
Bawang merah dicincang
bawang putih dicincang
1 tin sos prego
500gm daging cincang
sedikit serbuk oregano
Sedikit serbuk lada hitam
1/2 kiub pati ayam
sedikit garam
minyak untuk menumis
Sos Keju
1 tin susu cair
125gm butter
2 sudu besar tepung jagung
1 kiub pati ayam
Topping
mozarella cheese
parmesan cheese
Cara membuat.
1. Rebuskan bersama sedikit minyak pasta lasagna sehingga separuh masak.
2. Untuk sos daging: Masukkan sedikit minyak , tumiskan bawang merah dan bawang putih, bila agak layu masukkan sedikit serbuk oregano, dan masukkan daging cincang, bila air daging mulai kering, masukkan sos prego , sedikit garam dan kiub pati ayam. Masak sehingga sos daging agak kering..
3.Sos Keju: campurkan kesemua bahan-bahan untuk sos keju, masakkan diatas api yang perlahan.
4. Lapiskan sos daging ke dalam bekas aluminium terlebih dahulu, diikuti dengan sos keju dan pasta lasagna, ulangi langkah ini sehinga 3 lapisan pasta lasagna, di atas sekali sapukan sos keju, dan taburkan mozarella cheese dengan parmesan cheese. Bole disimpan di dalam peti sejuk mahupun terus dibakar di dalam oven.
lasagna yang telah di"pack".. dan tunggu masa untuk dimasukkan ke dalam fridge
lasagna yang telah siap dibakar.
Comments