Tuesday, May 15, 2012

Kek Pandan Kelapa


Assalamualaikum....
Baru berkesempatan nak update blog ni, agak cbuk menyiapkan doorgift sepanjang minggu ni, tapi dalam kesibukan aku dalam menyiapkan tempahan doorgift, aku sempat menyiapkan kek pandan  kelapa. Resipi ni, dah lama ada di tangan aku, cuma xbuat aje, heheheh maklumlaa, ade penyakit M selalu.  Sedap tau , iyela, ade lemak2 santan dengan kelapa kering, best, bila kunyah tu ade rasa crunchy kelapa kering, BEST.... tapi kualiti gambar kali ni kurang memuaskan coz hanya gunakan Gambar dari HP je,kalo sebelum ni aku guna DSLR atun..heheheheh, sebenarnya hati berbunga ni, coz dapat hadiah dari abah, Abah kasi HP baru, bukan ape, tengok hp anaknya yang teruk sangat rupanya kan. Apa2 pun time kasih Abah..Masa aku buat kek ni, hanya kami bertiga je kat umah, Mak, Abah dan Aku, Atun tengah Fly ke China, makan angin dengan kengkawan dia.. eeemm best laa dia kan.. xpe, yang penting die mesti beli ole2 kat aku.. Tapi sian dia xdapat rase kek aku kali ni, xpe next time, kite wat kek ni, tak pun kek lain plak.

Kat bawah resipi Kek Pandan Kelapa ni

Bahan-bahan

270g Butter
220gm Gula Kastor
5 Biji Telor Gred A
4 sudu besar santan Kotak(aku guna jenama Kara- letak dalam peti sejuk)
1 sudu teh pandan paste
1 sudu besar ovelatte-bagi satu sudu penuh membukit
270gm tepung naik sendiri
25gm kelapa kering

Cara membuat

1.Pukul butter, ovalette, gula dan pandan paste sehingga kembang
2.Masukkan telur sebiji demi sebiji
3.Masukkan Kelapa kering
4.Masukkan tepung berselang seli dengan santan
5.Bakar dengan suhu 170c selama 45minit.

Adunan Baru nak di masukkan dalam Oven
Baru keluar dari Oven
Pemandangan dari atas..heheheheh
Meh kite terbalikkan pulak... .hahahahahahah
punyerlaaa lembut...

13 comments:

AndaQue said...

amboi... rasa lapo pulak sedapnya kek pandan tu... jap lagi nak keluar cari lah... takut kumpunan pulak...sedap

Qasey Honey said...

wah sgt gebu kek tu...sedap fav ni...

slm kenal yer...terima kasih sudi singgah n follow blog QH...i follow u jugak...hhihi

...me...who...EVA said...

comeyyy nye blog zur, masakannya nye pun hmmm menawan hati .... hehehe

...me...who...EVA said...

comeyyy la blog u

ZurHeritage said...

eva.....
tq sudi singgah blog zur....
blog eva pun comel jgakk.....
keep in touch k...salam perkenalan

ZurHeritage said...

QH
tq sudi ziarah balik blog sya....
nanti nak selalu melawat blog QH.. leh share resipi ekkk

ZurHeritage said...

Andaque
Heheheheh cari jangan xcari, takut kempunan kecian laa plakkk..
kalo xde meh nak pos ckit..hehehheehhe

AndaQue said...

bukak ajer blog ni dah mula terliur hehe... sedap nampak semua yang ada disini

ZurHeritage said...

AndaQue
hehehehe..kalo nampak sedap, bole la singgah blor Zur selalu yeeee

dapurCikWan said...

cantik..nmpak gebu ;)

ZurHeritage said...

dapur cikwan
tq....sudi dtg ke blog Zur

ibu afiq said...

adoiii...glup!! telan air liur dah nih..hehe..sedapnye...

ZurHeritage said...

hehehhe... Ibu AFiq pun pandai masak
pndai buat red velvet lagi tu...nak ckit,, mai sepinggan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...