Risoles ayam creamy

Assalammualaikum.. selamat pagi semua, sudah lama saya berkira-kira untuk membuat Risoles. Tapi disebabkan kekangan masa membuatkan apa yang dirancang tidak pernah terjadi. Alhamdulillah baru-baru ini baru ada  kesempatan mencuba membuat risol ini, walaupun pembuatan risoles ini agak renyah tapi sangat berbaloi untuk mencuba. Sangat-sangat sedap, bayangkan inti di dalam rasa seakan-akan chicken carbonara kulitnya pulak ranggup dengan breadcrumb . Percubaan pertama pun dah berjaya, inshaAllah saya akan cuba untuk masukkan menu Risoles ini dalam senarai menu untuk open house raya nanti.

Sumber instagram

Kulit Risoles
170g tepung gandum
400ml Fullcream Milk
2 biji telur
3 sb minyak masak
secubit garam

Inti Risoles
1 labu Bwg Putih - dicincang halus
1 Bawang Holand- dipotong dadu
500gm isi ayam - 
3 batang Lobak merah- diparut
Celery - dipotong dadu
500 ml Susu Segar
2 sudu besar Tepung Gandum
1 kiub pati ayam
Serbuk Black Pepper 
Garam & Gula secukup rasa
Oregano
Telur 
Bread crumb

Inti
Panaskan minyak, masukkan bwg putih sehingga naik bau, masukkan bawang holand dan seterusnya masukkan isi ayam tunggu sehingga ayam masak kemudian masukkan tepung gandum dan susu segar.
Masukkan  kiub pati ayam, carrot dan celery.
Perasakan dengan garam, gula, black pepper dan masukkan oregano.
Jika inti terlalu kering, boleh tmbahkan air atau susu segar lagi - ikut kesesuaian.

Untuk Kulit
Campurkan kesemua bahan² untuk kulit dan sebatikan guna pengisar.
Dadarkan adunan kulit di dalam kuali atau pan. Dadar bagi nipis dan pastikan cukup besar utk dilipat.
Ambil kulit yang telah didadar dan letak inti dan bungkus seperti bungkus popia.
Celupkan risoles yang telah dibungkus kedalam telur dan bread crumb seterusnya goreng sehingga masak.

Comments