Salam Semua..rasanya belum terlambat utk aku ucapkan selamat tahun baru kepada rakan2 blogger sekalian... Ini N3 pembuka tirai untuk tahun baru 2013. Request dari mak yang nun jauh di Kuala Lumpur,tapi akan sampai ke rumah pada petang ni..yeaahhhh syoknya, rindu kat mak ngan abah ni. Diorang balik kejap je, disebabkan masalah yang xdapat dielakkan, mungkin esok atau lusa akan balik KL balik. Takpe laa kejap pun xpe,asalkan masalah ni settle hihihihii......
Sumber :Zurheritage
Resipi Nasi Ayam
Bahan-bahan Nasi
2 pot beras Basmathi
2 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih*
11/2 inci halia*
2 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 biji cengkih
2 camca besar minyak sapi
air rebusan stok secukupnya
2 batangserai di ketuk
bahan bertanda * perlu dikisar
Caranya:
1. Panaskan minyak sapi , bila minyak sapi mula mencair tumiskan rempah 4 sekawan.
2. Setelah naik bau, masukkan bahan kisar dan serai.
3. Bila bahan kisar mula kuning kekemasan, masukkan beras, goreng sebentar bersama-sama bahan kisar dan rempah tadi.
4. Masukkan air stok ayam dan bolehlah dipindahkan ke dalam rice cooker.
Ayam Panggang lada hitam
Bahan-bahan
Stok
1 ekor ayam
2 inci halia
1 kiub pati ayam
3 biji bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
sedikit serbuk kunyit
secukup rasa garam
Cara.
Masukkan semua kecuali garam dan renehkan dan kemudian masukkan garam. Angkat ayam terlebih dahulu, jangan terlalu lama, takut ayam keras sangat nanti.
Sos ayam panggang
5 camca besar sos tiram
3 camca besar lada hitam
sedikit madu
secukup rasa garam
sedikit serbuk paprika
Caranya.
Masukkan kesemua bahan sos panggang dan digaulkan dengan Ayam yang diangkat tadi, perak dalam setengah jam, dan bolehlah dipanggang.
Sumber :Zurheritage
Resipi Nasi Ayam
Bahan-bahan Nasi
2 pot beras Basmathi
2 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih*
11/2 inci halia*
2 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 biji cengkih
2 camca besar minyak sapi
air rebusan stok secukupnya
2 batangserai di ketuk
bahan bertanda * perlu dikisar
Caranya:
1. Panaskan minyak sapi , bila minyak sapi mula mencair tumiskan rempah 4 sekawan.
2. Setelah naik bau, masukkan bahan kisar dan serai.
3. Bila bahan kisar mula kuning kekemasan, masukkan beras, goreng sebentar bersama-sama bahan kisar dan rempah tadi.
4. Masukkan air stok ayam dan bolehlah dipindahkan ke dalam rice cooker.
Ayam Panggang lada hitam
Bahan-bahan
Stok
1 ekor ayam
2 inci halia
1 kiub pati ayam
3 biji bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
sedikit serbuk kunyit
secukup rasa garam
Cara.
Masukkan semua kecuali garam dan renehkan dan kemudian masukkan garam. Angkat ayam terlebih dahulu, jangan terlalu lama, takut ayam keras sangat nanti.
Sos ayam panggang
5 camca besar sos tiram
3 camca besar lada hitam
sedikit madu
secukup rasa garam
sedikit serbuk paprika
Caranya.
Masukkan kesemua bahan sos panggang dan digaulkan dengan Ayam yang diangkat tadi, perak dalam setengah jam, dan bolehlah dipanggang.
Comments