Wednesday, August 31, 2011

Salam Lebaran

Salam Lebaran buat semua kawan sekalian...
Buat kalian yang singgah @Zurheritage
Rasanya tidak terlewat untuk ku ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin, Mohon Kemaafan seandainya sepanjang ber'bloging ni , ada menyinggung hati dan perasaan kalian semua.
Semoga kita kan ketemu lagi dengan Ramadhan yang akan datang.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~


Rasanya,setiap malam raya mesti sibuk di dapur, dah jadi kebiasaan bermula dari lepas aku balik kerja pukul 4.30 petang sehinggalah ke pagi raya,mesti kelam kabut kat dapur nak menyiapkan juadah di pagi raya. Tahun ni, aku lari skit dari kebiasaan, selalu aku buat aje biskut yang aku jual tu, tp thun ni aku buat biskut len.. kate mak wat len ckit, takut tetamu yg dtg bosan mkn biskut aku tu, bkan ape kebanyakan tetamu yg datang tu, customer aku yg order biskut hari tu..hihihiii... so aku wat la skit kelainan dan kekalkan biskut tart gulung nenas yg menjadi favourite keluargaku...balik je keje kul 4.30 ptg aku prepare ler brg nk wat biskut dates crunchy yang aku ambek resipi dari buku " THE COOKIES BOOK", bukan saja sedap tp senang, tu yg penting. Resipi asal Dates crunchy, of course ler guna kurma, tapi aku olah skit resipi tu guna mix dry fruit dengan extra kulit limau + almond panggang, Alhamdulillah sedap , tp agak kering base biskutnya coz aku terkurang butter ngan golden syrup,tp really sedap.. tu kata my mum ler.....lpas tu ingat planning nak wat Chesse Tart tp, rasa dah xsempat coz nk kena buat pastry dulu, so aku decide nak wat raya ke3 ataupun ke4, sian pulak kalo xbuat sbb ade akak kt opis tu teringin sgt nk mkn, kata die 25 biji pun cukup la utk die mkn, mcm mengidam aje, tp insyaAllah aku akan cuba siapkan... 
Jam dah pukul 9 mlm , tp aku xmula lagi buat kek, mlm tu sehingga ke pagi raya aku sempat siapkan siapkan 2 jenis cake...1. Homemade Indulgence Cheese Cake n 2. Kek Coklat Chenta Strawberry tpi kali ni aku taburkan dengan badam flakes...
~ Homemade Indulgence Cheese Cake-ala Secret resipi~
cake yg siap dipotong
~kek coklat Chenta Strawberry dengan badam flakes~
~Biskut Chocolate Chip wit Cashew Nut~
~ Rice Buble Chocolate wit almond Flakes~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hidangan di pagi raya

~ketupat daun palas~
~rendang daging -air tangan ibuku~
~set Nasi impit-Soto, lodeh dan kuah kacang~

3 comments:

wani said...

ollalalalaaa,manyak nya hidangan,kalo ku kt sp kompem ku pi terjah dh umah hang annn huhu

wani said...

tabik seperinggggg ku tgk hang buaty kek,kuih hebat2....

ZurHeritage said...

maii lee.. xraya pun bole mai umah aku ler..jgn malu2 wani.. aku tunggu kedatangan hang..tp kena inform dulu leerrr...alaa xdelaa pndai sgt..bole ler ckit2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...