Saturday, June 18, 2011

Nasi Daging

3 pot besar Beras-kalo guna Basmathi lagi bagus-cuci dan toskan
1 kilo daging
1 uncang sup bunjut
3 sudu rempah kurma
2 inci halia- 1 inci utk dimasukkan ke dalam stok daging- 1 inci lagi untk menumis
1 biji bawang besar-dikisar
3 ulas bawang putih-dikisar
1 helai daun pandan
Kulit kayu manis
bunga lawang
buah pelaga
sedikit garam
sedikit bahan perasa
Minyak untuk menumis
1/2 cawan tomato sup
1 cawan  susu cair
Air 


Cara-cara:
-Rebuskan daging bersama-sama uncang bunjut, hallia dan  serbuk kurma terlebih dahulu, bila daging agak empuk, masukkan garam.
-Panaskan minyak, tumiskan kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga, diikiti dengan bahan-bahan yang telah dikisar seperti bawang besar, bawang putih dan halia, tumis sehingga naik bau dan kekuningan.
- Setelah itu masukan beras dan helaian daun pandan, kacaukan sebelum memasukkan air air rebusan daging tadi. Untuk 3 pot nasi zu gunakan dalam 4 pot air rebusan daging.
-Bila beras mula mengembang masukkan tomato soup dan susu cair.
- Kacau sehingga nasi kering, setelah itu, perlahankan api, dan biarkan nasi itu masak.

Air asam
- 15 biji Cili Padi
-1 cawan air asam jawa
-sedikit belacan
-1/2 camca garam
-1 camca gula
-air limau nipis
-2 biji hirisan bawang besar
-3 biji hirisan  buah tomato
-3 camca besar kerisik

Cara-cara
-Kisar cili padi, belacan,air asam bersama garam dah gula
-setelah itu campur kan dengan ke semua bahan-bahan yang telah disediakan.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...