Saturday, June 18, 2011

Kek Coklat Chenta Strawberry

-
Bahan-bahan & cara

3 biji telur
1 1/2 cawan gula
250g mentega
2 sudu besar susu cair
1 sudu besar susu pekat
- Pukul kesemua bahan-bahan di atas sehingga kembang

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
- Ayakkan tepung dan serbuk koko

-Adunan yang dipukul sehingga kembang tersebut dicampurkan tepung dan serbuk koko tersebut, masukkan sedikit demi sedikit.
-Semasa mengadun tepung  tambah 1/2 cawan air sejuk.
-Siap di masukkan ke dalam loyang yang disapu dengan mentega.
-Masak pada suhu 150'c
-Selama 45 minit api bawah sahaja
- tambahan 15 minit untuk api atas bawah

Topping.
500 gm coklat masakan
400 gm whipping cream
100 gm butter

Kaedah, double boiling
-Panaskan whipping cream dahulu, kemudian masukkan coklat masakan dan butter


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...