Saturday, March 5, 2011

Gulai Ayam Rebung

Salam Semua...

Baru selesai masak tengahhari ni, hari ini punye menu utama Gulai Ayam dengan Rebung, ni kira Favourite aku ni, apa2 masakan yang ada rebung memang aku suke...tapi yang paling...paling..paling aku suke Gulai Ayam Rebung...eemmm sedap xingat sape dah..hehheheh.....Hari ini,akan aku uploadkan resipi Gulai Ayam Rebung.

Bahan-bahannya

1 ekor Ayam-bersihkan dan potong 12
2 biji Bawang Besar(saiz sederhana)- dibuat 2 bahagian, 1 untuk di gaulkan ke dalam kari & 1 untuk menumis
5 biji Bawang putih-dibuat 2 bahagian, 1 untuk di gaulkan ke dalam kari & 1 untuk menumis
1/2 inci Halia - hiris halus
Rempah kari Ayam
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 biji bunga lawang
2 camca besar kerisik- seelok2nya buat sendiri kerisik..lagi sedap
2 tangkai Daun kari

1 cawan santan pekat
3 cawan air- sekiranya anda hendak lebih pekat kurangkan air.
Rebung-dipotong2- jangan sampai putus rebung tu.
sedikit minyak untuk menumis.
Garam secukup rasa.

Cara-cara membuatnya:-
1. Tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang dan seterusnya bawang merah dah bawang dalam periuk
2. Sementara itu, campurkan rempah kari,bawang merah dan bawang putih yang dikisar serta kerisik dan halia yang dihiris halus dalam bekas lain dengan 1 cawan air.
3.Bila bahan tumis agak kekuningan masukkan campuran rempah tadi, kacau seketika dan terus masukkan ayam dan daun kari dan biarkan . Tutup periuk dengan penutup periuk agar ayam cepat masak.
4.Setelah anda dapati ayam sudah masak, masukkan santan pekat serta air secukup nya,
5.Masukkan rebung serta secukup rasa garam.Biarkan rebung masak.
6.Bila kuah gulai mula mendidih anda boleh tutupkan api dan siap untuk dihidangkan.


Nota: Sangat sesuai dimakan dengan nasi panas + salam belacan + ulam pucuk Janggus... sedap sangat,kalo makan dengan roti pun sesuai, selamat mencuba.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...