Sup Ayam

Hari ni Zur nak masukkan resipi Sup Ayam yang Zur warisi dari Mak Zur...memandangkan hari ini punye menu sup ayam...Mungkin kalo orang tengok resipinye mudah sangat, tp yang pasti sedap sgt...xperlu nak susah2.. kalo dok jauh sentiasa terkenang air tangan Mak.. Tp sekarang, dah makin dewasa ni, zur la yang kena buat sendiri... Kalau makan Sup Ayam mesti nak cicah dengan Sambal kicap.. eemm kalo makan tu.. xpayahlaa nak buat lauk yang lain, lauk lain gerenti xlaku..hehehhehe... Di sini Zur uploadkan resipinya.


Bahan-Bahan

1 ekor ayam dicincang kecil2
2 inci halia-mayang halus
1 btg kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
1 uncang sup bunjut
2 biji bawang-hiris halus2
5 biji Ubi kentang
garam secukup rasa
Bahan perasa-saya gantikan dengan serbuk Pasti sedap Uncle Knor..heheheheh
air 1 jag...ikut kesesuaian
Bawang Goreng
Daun sup
Daun Bawang

Cara Membuatnya....

1.Masukkan air,ayam serta halia ke dalam periuk, biarkan seketika
2.Kemudian masukkan bunga lawang,kulit kayu manis
3.Masukkan Garam serta Bahan perasa-pasti sedap uncle knor.
4.Bila mendidih masukkan ubi kentang, biar sampai empuk.
5.Sementara itu, gorengkan bawang goreng sehingga kekuningan.
6.Masukkan Bawang yang digoreng sekali dengan minyak gorengan tersebut ke dalam sup.. jangan letak terlalu byk minyak gorengan tersebut.
7.Sup Ayam siap untuk dihidangkan.
8.Hidangkan bersama-sama sambal kicap.










Comments