Saturday, February 5, 2011

Spaghetti Bakar

Spaggheti Bakar Ala Zur Anne

Bahan-Bahan
1 Paket Spagetti
3 labu bawang besar
10 ulas bawang 
1 tin Tomato Puri
Ayam Cincang
Kiub Pati Ayam
Cendawan Butang
Sosej Lada Hitam
Oregano
Serbuk lada hitam
Garam Secukup rasa
Keju Mozarella


Topping
1 ketul Mentega
1 tin susu cair
Tepung Jagung


Cara Membuatnya

1.Rebuskan spagetti dengan minyak zaitun setelah masak, Toskan
2. Tumiskan Bawang merah, bawang putih bila gak kekuningan masukkan isi ayam cincang.
3. Masukkan tomato puri, stok ayam , secukup rasa garam, tunggu seketika.
4. Kemudian masukkan Sosej, cendawan butang,serbuk lada hitam serta serbuk oregano setelah masak biarkan sejuk seketika.
5. Sediakan Toping dengan memasukkan  mentega, susu cair dan tepung jagung, masakkan dengan api yang perlahan sehingga menjadi likat.
6.Kemudian campurkan kuah spagetti yang agak sejuk  bersama-sama spagetti ke dalam loyang,
7.Sapu rata adunan toping ke atas spageti , taburkan keju mozarella ke atas adunan tersebut
8. Bakar pada suhu 180'C selama 45 minit.
9. Siap untuk dihidangkan









No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...