Saturday, February 5, 2011

Menu Tahun Baru Cina

Sempena tahun baru cina ni, eemm mula laa terfikir di kepala apa laa menu yang akan ku masak untuk seisi keluarga... iyela, bagi memenuhi semangat satu Malaysia, aku turut memeriahkan tahun baru cina dengan menu-menu masakanku.... Alhamdulillah dengan bantuan, adik-adikku serta bakal adik iparku, semua berjalan dengan lancar...Amin...Tambahan pulak, ada tetamu yang nak datang rumah, mula laa kami seawal pagi memulakan aktiviti di dapur...eeemm mula laa riuh rendah kt dapur tu... Nak tau menu apa yang kami masak Sempena Tahun Baru Cina? 

Berikut Menu-Menu Tahun Baru Cina:-

Menu Makan Tengah hari
1.Nasi Putih
2.Kari Kepala Ikan
3.Ayam Goreng Berempah
4.Sayur Campur
5.Sambal Belacan
6.Ikan kering(Gelama Masam)favourite seisi keluarga terutaman mkn ngan nasi kosong
7.Ulam-ulaman

Menu Sampingan
1.Laksa
2.Spagetti Bakar-habis licin ..ahahhaha..cedap2
3.Puding Roti-habis licin jgakk.... tetamu suke sangat.. tambah makan dengan sos nye..waaalaaaaaahhhh...
4.Puding Jagung
5.Kek Batik

Alhamdulillah, semua sempat dimasak sebelum tetamu sampai... thanks to adik2ku.. berjaya kita siapkan masakan mengikut timeline....

Tapi aku xsempat nak snap gambar untuk menu tengahhari...
tapi aku sempat snap pic gambar menu sampingan.

Puding Roti yang baru dikeluarkan dari ketuhar
Puding roti dihidangkan dengan sos kastard
Spagetti yang siap untuk dimasukkan ke dalam ketuhar
Inilah hasilnya:Spagetti bakar yang baru saja dikeluarkan dari dalam ketuhar

Kek Batik yang siap untuk disimpan dalam peti sejuk
 Kek Batik yang siap dihidangkan
 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...