Monday, February 21, 2011

Kuih ketayap

Assalamualaikum semua...
Malam ni, rasa boring sangat, xde, xtvt menarik yang nak buat,bukak FB pun xde ape2 yang menarik sangat,nak tido pun awal lgi, so malam ni, aku nak meluangkan masaku memasukkan resipi kuih ketayap.

Sumber Resipi: BondaKu

Bahan untuk Kulit Ketayap

3 cawan tepung gandum
1 cawan air pandan
Secubit garam
Sedikit pewarna hijau yang dibenarkan
Air - agak2 je laa yee...
jgn terlalu pekat,jangan terlalu cair

Cara membuat Kulit Ketayap

1.Campurkan kesemua bahan-bahan di atas, dan gaulkan.
Untuk memudahkan anda, masukkan ke dalam Pengisar dan kisar sehingga adunan menjadi sekata, sekiranya terlalu pekat, tambahkan air.


Nota: Untuk 3 cawan tepung, anda akan mendapat 30-35 biji kuih ketayap.

Bahan untuk Inti

1 biji kelapa parut ambil putih sahaja atau kelapa muda
cawan Gula merah
1 senduk gula putih, kalo xsuke manis, anda bole kurangkan
Secubit garam
1 camca besar tepung gandum

Cara Membuat Inti

1.Masukkan Kelapa parut ke dalam periuk beserta dengan gula merah, gula putih dan secubit garam.
2.Masakkan dengan api yang agak kuat pada awalnya, selepas agak kering, masak dengan api yang sederhana pula dan masukkan tepung gandum, kacau sehingga kering. Siap untuk dilenggangkan.


Nota: Petua untuk mengatasi Kulit Ketayap tidak melekat di kuali, pecahkan sebiji telur, dan gosok di permukaan kuali. InsyaAllah berkesan, petua tu laa saya selalu gunakan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...