Thursday, October 25, 2012

Friday, October 19, 2012

Nasi Arab HomeMade

Selamat petang semua kepada semua rakan2 blogger dah makan tengahari ka, aku baru je selesai.. ... alhamdulillah segala pujian pada Allah yang telah memberikan rezeki kepada kita semua. Hari ni, menu in da house Nasi Arab Ayam yang aku belajar mase reunion lepas..korang boleh tengok ENTRY ni.. Alhamdulillah semuanya menjadi.. terima kasih yang tidak terhingga buat Cahaya Cinta Alia coz bagi resipi  Nasi Ayam yang marvelous ni, aku minta maaflah sebab menganggu pagi-pagi mintak pengulangan resipi.heheh maklumlah, anak murid perasan pandai,padahal dah lupa sikit resepinya. 

Nasi Arab 

Bahan Stok Ayam
1 ekor ayam - potong 4
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar Jintan Putih
1 sudu besar Jintan Manis
1 inci halia
air secukupnya..jangan banyak sangat
garam secukup rasa

Caranya:
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk, masak sehingga kuah menggelegak, setelah masak, angkat keluar ayam untuk diperap.

Bahan Nasi
2 pot beras Basmathi - dicuci dan ditoskan
Bahan tumis untuk nasi
4 ulas bawang merah-dimayang
3 ulas bawang putih-dimayang
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga lawang,
2 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
3 camca besar  minyak sapi
tambah sedikit garam sekirnya anda rasa kurang masin
sedikit buah kismis
air stok ayam secukupnya
sedikit pewarna kuning- ganti saffron

Caranya:
Panaskan kuali, setelah itu masukkan minyak sapi. Bila minyak sapi mula mencair, bolehla dimasukkan rempah 4 sekawan, biar seketika, dan bila bau mula naik masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dimayang, bila bahan tersebut mula hendak garing, masukkan kismis, goreng seketika. Masukkan beras basmathi yang telah ditoskan digaul seketika bahan yang ditumis dengan beras, bila sudah rata masukkan air stok ayam, sekiranya anda rasa kurang masin, boleh la ditambah sedikit garam.  Bila sudah mesra bolehlah dipindahkan beras dan stok ke dalam periuk nasi. 

Bahan perapan ayam
ayam yang dibuat stok tadi
1 sudu besar serbuk ketumbar-dikisar
1 sudu besar Jintan Putih-dikisar
1 sudu besar Jintan Manis-dikisar
1 labu bawang besar-dikisar
3 ulas bawang putih-dikisar
sedikit halia-dikisar
3 sudu besar madu
garam secukup rasa

Caranya:
Kisar kesemua bahan2 seperti serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih, bawang besar, bawang putih dan halia. Masukkan ke dalam bekas yang besar tambahkan madu serta secukup rasa garam. Kemudian ratakan pada ayam tersebut, dan perapkan. Setelah diperap bolehlah dipanggang.

Bahan Salatoh
1 batang lobak merah dipotong dadu
1 batang timun dipotong dadu
2 biji tomato dipotong dadu
2 1/2 camca besar gula
sedikit garam
1/2 biji buah lemon

Caranya:
Gaulkan kesemua bahan-bahan seperti lobak merah,timun dan tomato dengan jus lemon, gula dan sedikit garam. Gaul sehingga rasanya masam manis.

Bahan Sambal cicah
5 biji cili merah aka cabai besaq
5 biji cili padi aka cabai melaka
1 biji tomato
suku biji air lemon
3 camca besar gula- mengikut citarasa anda
secukup rasa garam.

Caranya:
Kisarkan cili merah, cili padi, tomato, jus lemon, gula dan garam . Setelah itu, masukkan ke dalam "pan" dan masak.  Biakan sehingga kuah memekat. 
p/s: kalau resipi asal, kuah sambal ni tak perlu dimasak.

Selamat mencuba

p.s: Untuk serve Nasi Arab, carik2 sedikit isi ayam ke dalam nasi yang telah masak, dan kaup- kaupkan.




Saturday, October 13, 2012

Chocolate Chips Muffin


Mendung-mendung macam ni dapat makan muffin panas-panas mesti sedapkan. Apa khabar rakan blogger yang dikasihi semua, harap-harap semua sihat... Hari ni, bole dikira mood aku agak rajin la, bukan apa siap bu at muffin tu.. hehehhe rajin tul, anak sapa laa tu.. waahh ngada2 tul zu ni kan... yang bole mai mood nak buat muffin sebab nak habiskan stok chocolate chips lebihan buat chocolate chips cookies untuk raya lepas, bagi untuk  tidak membazir kena la buat, walaupun xdelaa rajin sangat, ni pun baru je lpas habis siapkan tempahan mini choc cupcakes(malam ni insyaAllah aku update pasal order lpas).Resipi ni aku ambik dari MyResipi , senang dan ringkas. Thanks to junjs11 share resipi ni.

siap untuk di masukkan ke dalam oven
taaa daaa siap sudaa....

ni resipinya,


Bahan-bahannya:

250gm tepung
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu besar serbuk koko
175gm gula
150gm coklat cip
250ml susu segar- aku letak susu cair
90ml minyak
1 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla

Caranya:

Gaul semua bahan kering dalam satu mangkuk.
Gaulkan bahan basah dalam mangkuk lain n masukkan campuran bahan kering tadi. gaul rata, masukkan coklat cip, gaul lagi.
letak dalam papercup, tabur coklat cip lagi jika suka. bakar selama 40min suhu 160c. 
 Zu dapat dalam 21biji  mufin. ikut oven masing-masing, aku tak brani nak bagi suhu tinggi kang atas bawah je masak, dalamnya tak masak pulak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...