Assalamualaikum wbt....
Hari ni, Zur nak uploadkan resipi Peria Masak Lemak Udang, makanan Feverat Zur..Zur kalo makan peria masak lemak udang ni, ratah aje, xpayah nak makan dengan nasi dah.. sedappp,,resipi ni zu blajar dari mak, pantang beli peria mesti buat masak lemak ni, kadang-kadang beli peria katak untuk buat ulam cicah dengan sambal belacan, sedappp.. zur suka sangat makan peria ni... Kadang2 kalo mak yang masak mesti tinggal stok lebih untuk Zur..hehehhehehehe...Zur dan Peria xdapat dipisahkan..hehheheheh.
Peria Masak Lemak Udang
Sumber : Bonda
Bahan-bahan
1 biji Peria yang dibersihkan dan dibuang biji,
3 biji Cili merah
2 labu bawang besar saiz sederhana-dikisar bersama cili merah
100gm udang kering- ditumbuk
200gm udang basah
1/2 cawan santan pekat
sedikit kunyit
secukup rasa garam
Bahan Perasa
sedikit minyak
1/2 cawan air
Cara-cara membuat:
1.Kisar cili merah dan bawang besar.
2.Masukkan minyak, biarkan panas, kemudian masukkan bahan kisar tadi.
3 Kemudian masukkan udang kering yang ditumbuk.
4.Masukkan peria, kunyit serta santan pekat dan air.
5. Setelah itu, masukkan udang basah,garam serta bahan perasa.
6.Jangan masak udang terlalu lama, kemudain bolehlah diangkat dan boleh dihidangkan.
Selamat mencuba
Comments
Dil da follow akk..=)