Friday, September 21, 2012

Restaurant Review : Spices Of Penang

 Salam Jumaat....
Hari ni, aku nak review skit restaurant yang aku baru je pegi..
kalau tak silap restoran ni baru je buka dekat Village Mall  Sg Petani , ramai sangat  orang, kebetulan aku teman Mas cari bengkel untuk ketuk dan cat kereta dia, terasa lapar sangat,so kita orang decide untuk makan je kat Sini.  Maklum la breakfast pun belum ambik, apa lagi mula laa order, tengok menu kat Spices of Penang macam sedap2 belaka jee....  Mas order Dragon Fruit Juice dengan Ayam Panggang Nasi Kunyit  dan aku order Tom Yam Seafood Beehoon dan Soursop Ice blended..eeemmm yummy2, die punyer tom yam sedap sangat, pekat dan pedas.. tapi tak tau laa next time aku pegi masih rasa yang sama atau tak, siap berapi2 lagi tom yam aku dalam pot tu... best! setakat ni, rase2 macam sedap lagi dari Secret Recipe, Soursop ice blended memang super Marvelous tau, rase macam tengah menikmati buah Durian Belanda yang sebenar...
 tu dia Tom Yam Seafood beehoon super pedas , masam dan sedap
 Ayam panggang dan nasi kunyit yg Mas order.. sedap jgak, tapi seperti biasa kalau aku kluar dengan Mas, makan tak pernah nya nak habis, aku laa tukang habiskn makanan dia..hihhihihihi...
 hahhahahaha..habis sudah...Alhamdulillah

Wednesday, September 19, 2012

Pakej lengkap jalan2 ke KL

Fuhh macam lama je tak menjengah blog ni... aku baru je balik jalan2 ke KL..mesti orang gelak punyer..alaa cite pasal pegi KL pun nk cite, tapi aku nak cite jugak ni. Kire2 dkat 11 bulan aku tak pegi KL, pegi pun coz nak ambik flight kat KLIA..tapi kali ni, trip aku ke KL amat2 berbaloi, coz jumpe kawan lama kt KL, sempat buat Reunion xroomate GREEN(Khazanah Nasional) kebetulan xroomate aku ni, baru lepas operate buang cysts dan sekaligus melawat anak sedara aku yg dah sebulan lebih lahir.  Rasa berterima kasih tidak terhingga kepada kawan lama aku yang sudi berkorban masa dan duit,hihihihi coz blanja aku makan, makan dan makan . Puashati dengan layanan anda ye.....lain kali jangan lupa blanja lagi yer... dia bawak aku makan fastfood kat SUBWAY.. first time aku makan kt SUBWAY punyerlaa  Gabra(maklumla kat sg petani takde SUBWAY lagi k), aku ikut jer ape yg die order..eemm yummy sedap k.. rase nak cari lagi, tpi.....:( ...

then jejalan2 pusing shopping Mall, kitorang singgah kat SEOUL GARDEN kt area mana pun aku tak ingat, aku ni mana la familiar sangat KL ni, tapi kalo area Bandar baru Sentul N Cheras agak2 terror la jgak ..ingat dah xnak makan kat SEOUL GARDEN coz orang pack giler ... sampai kena tunggu kat luar dulu, iyelaa  time lunch hour  plak tu.. hasil bersabar Alhamdulillah dapat jgak makan....dah lama xmakan kt Seoul Garden ni,last mkn pon mase kt branch penang...Aku makan sampai rase nak termuntah,padahal bukan byk sangat makan, mungkin sebab dah makan kt SUBWAY buat aku rasa kekenyangan, kalo xmakan rasa tak berbaloi plak member aku bayar RM 70++ untuk 2 org makan, aku gagahkan jgak makan, kata orang berhenti sebelum kenyang, dek sebab nak bagi rasa berbaloi makan, terpaksa la makan walaupun, perut n mulut tak leh trime, nanti korang tgok ade muke aku yg berkerut menahan kekenyang dan paksa makan jugak..
 hehehehem==,muka menahan kekenyangan
hahahhaha muka tgah berlagak rileks, walhal.. nak telan pun susah masa ni...

Dah selesai semua, aku pun  beransur pulang ke umah xroomate aku, terima kasih buat Noorzuliana coz ko sudi tumpangkan aku kat umah ko, even baru lepas operate u sudi masak2 yang sedap2 untuk i..thanks a lot my dear.....Alhamdulillah planning kita kali ni, untuk wat reunion kecil xroomate GREEN berjaya...walaupun u tak sihat, u sudi menerima kehadiran kami kat rumah u.... u sudi sediakan RED VELVET for ur birthday, Nasi Arab Kambing Dan Ayam dan Macaroni cheese Baked,, sedap sangat, dah lama tak berkumpul macam ni, banyak cerita yang nak kami ceritakan. Terima kasih jugak buat zaidatul Ismah dan Salfizah Samar sbb meluangkan masa korang.

lia tekun men'decorate'kan red velvet cake
menu pada hari tu
salatoh..aku buat..hhiihh jangan marah ye lia.. ngaku jaapppp aku buat, padahal potong jeee
nasi arab kambing
nasi arab kambing dan ayam
macoroni cheese baked
meraikan hari lahir kami dan si kecik
kami geng bilik 118 GREEN -Khazanah Nasional

Abis je reunion kat umah kawan aku tu, aku mintak adik lelaki aku pickup kat rumah lia. Aku dah tak sabar2 nak tengok anak sedara aku Muhammad Adam, lahir pada 4 hb ogos, hihihihi adam xsabar nak tengok ayah dan ibu dia,kalau tak boleh celebrate dengan Mak long, 10 hari je lagii..eemmm ape2 pun alhamdulillah, adik ipar aku selamat melahirkan baby boy yg comel ni,, mase duduk rumah adik aku, sempat jugak aku shopping kat IKEA... aduh rambang mata, macam semua aku nak beli.... murah dan moden sangat, bestnya, memandangkan aku naik bas, so belilaa ala kadar jee, aku dah ambik catalogue dari IKEA nnti aku order kat adik ajelah senang....kat bawah ni, kenangan aku dan Adam.


Muhammad Adam=muka tengah merah giler, nak susu laa tuuu


Monday, September 10, 2012

Buah tangan buat Adik Manja

Salam.....
Terasa sunyi pulak bila Adik Manja dah balik kampus.. huhuhuu... kejap je 3 bulan tu, pejam celik dah masuk balik Adik Manja ni.. Selalu die register sesorang, tapi kali ni mak ngan abah ikut skali adik g kl... sekali melawat adik lelaki ku kt kl sambil melepaskan rindu dendam kat cucu pertama ni....Aku sempat menyiapkan sedikit buah tangan buat adik serta adik ipar aku, harap2 berpuas hatii... jom layan pic...
 roti sardin kukus siap untuk di goreng

 Garing dgn rapuh giler, x berminyak pun
 Bilis dan tempe Sira cili manis
 ketpat dan rendang, tpi pic ketupat xde pun
 Lapis Cheezy- aku buat strawberi dan blueberi

Cheese Tart

Saturday, September 1, 2012

Biskut Denmark

N3 kali ni aku nak citer ckit pasal al kisah aku dan biskut denmark ni, pertama kali aku dengar pasal biskut denmark ni, tu pun dari kawan satu ofis adik aku, die ada request aku buat biskut denmak, dengan nada yang terpinga-pinga, aku kata biskut denmark,aku bgtau die, aku xpernah dengar nama biskut tu, ishh yg aku tau, London almond dengan German cookies je....xpenah seumur hidup dengar  biskut tu, jadi lpas tu, aku try laa google cari  resipi Biskut Denmark ni, alaa bkn susah pun,, hahahahah dengan nada yang berlagak plak aku ni, sedap jgak biskut ni, aku ambik resipi ni, dari Blog Mak Lang, baru laa aku tau, macam mana rupenya biskut ni....


Aku dan Raya

Salam...
Selamat Hari raya buat semua, dah lama tak bersiaran,lama jgak dah xjalan2 menziarahi rumah kengkawan maya ni, amboi2 beraya sakan noo.... hehehe aku macam biasa, baru habis dari kesibukan membantu kengkawan dan pelanggan untuk berhari raya. Dalam kesibukan menyiapkan tempahan, sampaikan aku terlupa untuk menyiapkan cookies kat umah aku kali ni. Dalam sejarah, tahun ni, aku tak sempat nak siapkan tat nenas kat umah, sepatutnya, azam aku tahun ni, aku nk mengurangkan ambik order tapi xsangka, dalam dok ambik order sikit2 pun, last2 jadi banyak jugak.
 Gara-gara menyiapkan cookies dan segala jenis hidangan dipagi raya, kire-kire 2 hari aku tak tido, kalo dapat tido pun, tido2 ayam..Untuk hari raya tahun ni, sempat jugak aku siapkan, laksa , kek buah, puding koktail dan kira2 dalam 5 jenis cookies, picture utk raya pertama Non Ado.. huhuhuh .. orang sibuk beraya, bersalam-salaman, ziarah menziarahi aku dok sedap2 buat taik mata, mak aku yg betul2 memahami keletihan anaknya, membiarkan aja aku tidor sampai puas, tido yg betul2 lena, tanpa mengetahui sapa tetamu yang datang. Tahun ni xde pun, pic kenangan bersama keluarga ku,eemmm so sad.. sob.. sob.. sob....Jeles tau tengok orang lain beraya, cantik je, tengok gambar keluarga beraya dengan pakaian yang sedondon, aku jangan kata nak sedondon, baju raya pun xsempat pakai . Lain jer raya aku tahun ni, hari raya kedua, baru berkesempatan bersalam-salam dengan Mak dengan Abah memohon keampunan dan kemaafan, xpelaa raya kedua pun ok jgakkan.

kat bawah ni, antara makanan yang sempat aku capture, banyak yg xsempat nk ambik gambar.. jom cuci mata... xdelaa menarik .  Kawan-kawan kat blog ni, lagi buat menu yang  gempakkan.. tengok kecur air liur tauu....
Menu raya ke berapa entah, tak ingat dahh


Biskut Denmark
kek coklat lahar gunung berapi.. kt tengah tu..lava yg tunggu masa untuk meletus aje..hahahhahaha...

Super Duper Moist Chocolate Cake
Snopy Oat
Choco Ball cookies
mee kari cik zur
 Biskut Samprit, sedap weiii, resipi asal dari Kak Sal, ade anak kawan adik aku, suke tul makan biskut ni
Rendang Ayam Che Endon



Pulut sekaya dan cheese tart
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...