Sunday, October 16, 2011

Tortilla Pizza

Balik ja pi ukur baju kat umah kak leha petang tadi, aku terus buat Tortilla pizza ni, eemmm bukan susah pun nak buat, lagi pun bahan2 semua dah ada, cuma main campak ja, atas totilla tu...dah kat seminggu beli tortilla tu, tapi blom ade kesempatan, sebab dilanda kemalasan yang amat sangat,hiihi.... So hari ni, sbb lapar sangat, ditambah plak dengan kerajinan pun ada, aku buat la piza...xlarat nak makan nasi jaaa, Mak ngan Abah pulak  xde rumah, diorng balik kg kat Kuala Kedah.

kat sini aku sertakan MENU Tortilla Pizza

4 keping torrilla Bawang Putih
1 tin tuna bercili
4 sosej dipotong serong
sedikit vege mix di celur
nenas yang dipotong nipis
mayonis
sos cili thai
Cheesy Premix(siap dibancuh air suam)
Keju mozarella
Keje cheddar (kraft) koyak2 kan.

Cara 1:
- sapukan mayonis atas permukaan totilla
- letakkan tuna bercili, vege mix, nenas, sosej, serta taburkan keju mozarella di atas tortilla dan dibakar
-akhirnya jadi begini
Siap untuk dibakar

Tortilla pizza siap dibakar, ranggup dan xmuak, sedap atun kata...  
letakkan cheesy premix dengan sos cili thai.. NYAMAN...

Cara 2:
- Sapukan tortilla dengan sos cili thai terlebih dahulu
-letakkan mix vege, tuna bercili, sosej @ hirisan nugget,nenas,paipkan  premix chessy serta mayonis diatasnya,letakkan  keju cheddar yang dikoyakkan, keju mozarella,  dan akhir sekali, ambik  1 tortilla dan diletakkan ke atas tortilla yang siap diletakkan bahan2,
- Bakar kedua2 permukaan tortilla

Baru selesai letak bahan2
dah siap letakkan koyakan keju cheddar serta keju mozarella, terus letak 1 keping lagi ke atas pizza ni...
Last2 jadi macam ni
Akhirnya tinggal yang ni aje.huhuhuhu.. cepatnya habis

Kek Coklat Kukus

Rasa lapar nak makan kek Coklat, selalu aku buat kek Coklat Chenta Strawberry jaa...kali ni aku buat kek coklat kukus, dah banyak kek coklat kukus aku penah buat, tapi kek Coklat ni TERBAEK la, aku dok godek2( myresipi)  kat SINI dari Kak Fida.. Cuma buat Topping coklat guna resipi dari My sifu mase ambik course kat Kolej Komuniti. 
Dah siap kek coklat aku ni siap letak topping lgi....
eeemmm sdap tul laaa

Betul2 Moist kek Coklat ni, 

p/s: mak ngan atun suka betul, balik umah dah tinggal suku dari kek, slalu payah ja nak abih....hihihihih





Monday, October 10, 2011

Hidangan Ringkas di hujung Minggu

Dapat je tahu adik dan bakal adik ipar nak  balik sp, aku siapkan la hidangan ringkas buat bakal pengantin ni, biase2 aje, tp Alhamdulillah sedap. Bakal adik ipar aku ni, suka sangat makan kek, roti, so aku planning laa wat sardin roll yang akak kat opis aku ajar.. sempat jugak aku niaga sardin roll ni masa bulan posa, permintaan menggalakkan... sampai x menang tangan nak buat sardin roll ni, tq kak Sal ye..hehehhe....cuma aku buatkan sedikit kelainan, kalo masa niaga tu aku masukkan ubi kentang, tp untuk adik n bakal adik ipar, aku tambah mayonis serta Cheezy.. sedap kata diorang...manakala menu lain yang aku masak, mee goreng serta laksa lemak. Laksa lemak ni memang sedap sangat aku dapat rezeki dari akak Sharifah Noor Azimah , die ni terror wat laksa lemak, pertama kali mak aku makan mase kak pah masak untuk open house ofis, mak aku ni sampai terkenang2, sebelum ni , kak pah dah penah ajar, tapi lupa la plak macam ne nak buat, siap mak aku suruh call kak pah lagi untutk dapatkan resepi Laksa Lemak kak pah ni, memang terbaek.. Alhamdulillah sukses... semua org memuji kesedapan laksa lemak tu...Once again, tq kak pah.... 

inti sardin roll, letakkan sedikit cili padi
Roti yang telah siap digulungkan
Letakkan Mayonis, hehhehe sampai meleleh mayonis, punye la banyak aku letak
Roti yang telah siap digoreng
Resipi sardin roll ni, sangat ranggup dan tidak serap minyak
Siap letakkan cheezy..eemm sedappp

mee goreng yang turut menjadi menu kami

Laksa lemak resipi kak pah sedap sangat

Thursday, October 6, 2011

Percutian 3H2M di Sarawak-Part !

Hari Pertama

@ LCCT

aku dan busrah sempat berposing di lcct
Seronok bebenor tu, tengah cite ape eekkk... lupe dohhh..
atun yang pandai berlakon..hhehheheh pandai guna ke tu..hiii
sementara tunggu flight, busrah sempat menunjuk ajar cik tun..kui..kui....
Dayah sempat capture pic kami dalam flight..thanks dayah

@ 360 Hotel- Urban Resort

Bilik Kami

Bilik kami- btul2 comfortable..n looked luxuries

lepaskan penat sebentar, sebelum gerak gi jalan2 sekitar bandar kuching



Permandangan dari dalam bilik kami.

Posing kejap, sebelum nak gerak kuar.

sebelum pergi jejalan set Don't Disturb dulu ler...

Lobby Hotel
aku yg sedang menungu tourist guide
-
-
Bermulanya perjalanan kami


samapai je kat waterfront aku cari air dulu.. dahaga gilak....

heheheh posing time...ready... 1..2..3..snap

atun ngan busraah tengah siapkan tripod untuk capture gambar kami berempat...

gambar kami berempat.. thanks to atun cam n tripod

di Water Front kami jumpa polis berbasikal, diorng siap offer kami untuk bergambar dengan diorang, xcaya tgok gambar kat bawah.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Taadaaaa...kami dengan polis berbasikal.. ensem2 belaka encik polis kt sarawak ni..hihihihihihi

atun tengah membelek2 sorvenir - @ kedai sekitar waterfront

mini Replika kuching yang menjadi kebanggaan orang Sarawak.

seronok la tuu
kami di depan Astana

Kami @ RJ Ayam Penyet- sedap tul ayam penyet kt situ,sampai sekarang teringat, nasi ayam penyet, xkan nak kena pi Sarawak baru dapat makan..huhuhuhu.

Singgah sebentar di rumah abg Dayah yg menetap di Kuching
Kat rumah abg Dayah kami dihidangkan dengan Kek Lapis ni, memang betul2 sedap, terlalu sedap, kata kakak ipar Dayah, dia tempah, kek ni Homemade punyer, tu yang sedap, tapi memang aku akui terlalu sedap.TERBAEKKKK

Setelah singgah di rumah abg Dayah, tibala masa untuk pulang Ke Hotel..
Tapi aktiviti kami xberakhir lagi...
Di bawah ni, aktiviti malam kami pulak..
Aktiviti merayau2 di Dalam 360 Hotel.
Kat bawah Hotel kami ada Shopping Complex..
tp xsempat nak merayau, sbb terkesima dengan keindahan suasana Malam di tingkat 4.
Ada swimming pool, ade tempat nk lepak2, ada gym.. besttt...
Kami menikmati malam kami di atas tingkat 4 sehingga kul 11 mlm..hihihih...

Lepak depan swimming pool, dengan angin yang sepoi2 bahasa.

Pesan adikku- baik2 kak kang jatuh dalam swimming pool tu..hehehhe...

Suasana malam di tingkat 4
360 Hotel Tower B, Bilik kitorang kt Tower A, Capture dari tingkat 4
walaupun penat, kami tetap akan berposing, hehhehe..maklumlaa . masa kat Sarawak tu terhad, so kami gunakan sebaik mungkin.
Bermula seawal pagi bertolak dari KL ke KL Sentral, Kl Sentral ke LCCT, LCCT ke Kuching, sampaila kul 11 mlm nonstop,  penuh dengan aktiviti, walaupun penat berbaloi.
Sedang menikmati night view Bandar Kuching
once again thanks to tripod--
ni gambar terakhir untuk hari pertama, nak naik bilik kami di tingkat 7...
nak naik bilik ZZZZZZZZZZZZZZZ

Bersambung Di Part 2 pulak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...